Maak uw strandgarderobe compleet met een pareo! Een pareo is een onmisbaar accessoire voor iedere vrouw. Met een prachtige pareo steelt u de show op het strand of in de sauna, terwijl u bijna niets hoeft mee te nemen in uw koffer of tas.
De pareo is niet meer weg te denken van het strand. Stel, u wilt even een ijsje halen, een rondje lopen over de boulevard of u wilt bepaalde lichaamsdelen beschermen tegen de zon, dan is een pareo de ultieme uitkomst. Een pareo is sierlijk en tegelijkertijd zeer gemakkelijk en snel om te binden. Niet voor niets is de pareo één van de populairste strandaccessoires van dit moment! Ook in de sauna of het zwembad is de pareo een handige accessoire.
Pareo komt van het Tahitiaanse woord pÄreu dat een omslagkledingstuk is. Oorspronkelijk verwijst het naar een vrouwenkledingstuk van de Cookeilanden en Tahiti. Tegenwoordig is het een algemene benaming voor een omslagrok of omslagjurk. Het kledingstuk is verwant aan de Maleise sarong, Samoaanse lava-lava, Tongaanse tupenu en soortgelijke kledingstukken die in gebruik zijn op de Pacifische eilanden bij de oorspronkelijke bewoners van Hawaï, op de Marquesaseilanden, bij de Maori in Nieuw-Zeeland en op Fiji.
Een pareo kan op veel manieren gedragen worden. Vrouwen wikkelen hem meestal rond hun bovenlichaam, onder de armen, vanaf hun borsten tot boven de knieën. Een andere mogelijkheid is de doek van achter naar voren te slaan, over de borst te kruisen en in de nek samen te knopen. Ook wordt hij om de heupen geslagen zodat alleen het onderlichaam en de dijen worden bedekt, dan is het meer een lange omslagrok. In westerse landen wordt de pareo vaak als aanvulling op badkleding toegepast. Het is dan een pareo van een dunne - min of meer doorzichtige - stof die wordt gedragen als mode-kledingstuk of ter bescherming tegen afkoeling of zonnebrand.
De uiteinden van de pareo zijn normaal gesproken niet zichtbaar, maar worden op de plaats gehouden door de stof zelf. Er worden geen spelden of gespen gebruikt. Alleen wanneer de pareo wordt gedragen om de nek of over de schouders, kunnen de uiteinden aan elkaar geknoopt worden. Als hij in de loop van de dag los komt te zitten, zal de drager deze gewoon weer strak trekken of opnieuw knopen.