kikoy

kikoy

Kikoy pareo, Kikoy omslagdoek en Kikoy strandlaken zijn prachtige en kleurrijk geweven katoenen doeken. De Kikoy strandlakens hebben aan de ene kant een zachte badstof en aan de andere kant kikoy doek.

Als je goed naar een kikoy (of: kikoi) kijkt, lijkt het op de bekende hamamdoek, maar dan met een voering van zachte badstof. In tegenstelling tot de hamam handdoek uit Turkije, vindt het kikoy strandlaken zijn oorsprong in de kuststreek van Kenia en Tanzania, waar Arabische handelslieden in de eerste eeuw na Christus een kikoy towel droegen in plaats van een warme broek. Zo kwam het kledingstuk in de havensteden van Oost-Afrika terecht en begonnen Afrikaanse mannen, en later ook vrouwen, de kikoy als rok of als omslagdoek voor de avond te gebruiken.

Meer over de kikoy
In het Swahili betekent Kikoy ‘sarong’. En ook van een sarong heeft de Oost-Afrikaanse versie van de omslagdoek of pareo iets weg. Ze zijn prachtig geweven, rechthoekig van vorm. Traditioneel wordt de stof gemaakt op een enkelvoudig weefgetouw en nog steeds worden de katoenen kikoys van PURE Kenya op ambachtelijke wijze in Kenia geproduceerd. De oude methoden gecombineerd met nieuwe, kleurechte verf maken de kikoy geweldig!


Veelzijdige kikoy badstof
De kikoy omslagdoek heeft zich ontwikkeld tot onmisbaar kledingstuk voor mannen én vrouwen, van alle leeftijden. Je kunt de kikoy op heel veel manieren dragen of gebruiken. Van een omslagdoek tot een draagriem, van tulband tot strandlaken of van (speel)kleed tot gordijn.

Een Kikoy pareo sarong en Kikoy strandlaken komen van oorsprong uit Kenia en Tanzania. Ze zijn rechthoekig van vorm en werden vroeger als kledingstuk door mannen gedragen. Er zijn talloze manieren om een Kikoy te dragen en ontelbare gebruiksmogelijkheden. Van omslagdoek tot draagriem, van tulband tot strandlaken.

Een Kikoy pareo sarong is heerlijk om om je heen slaan voor als je een wandeling langs het strand gaat maken of als je op een terras van een strandpaviljoen iets gaat drinken. De Kikoy strandlakens zijn zeer fijn om te gebruiken als badlaken of om mee te nemen naar het strand.


kikoy (125 gevonden)